Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel er en liten selskapshund av britisk oppfinnelse. Det lange navnet gjør at den gjerne omtales kun som cavalier.

Cavalie king charles spaniel skal være en aktiv, grasiøs og velbalansert hund, med et varmt og vennlig uttrykk. Den skal være glad og vennlig i temperamentet. Absolutt ikke aggressiv , og uten tendenser til nervøsite.

Cavalier king charles spaniel er en rektangulær hund med små proporsjoner. Kroppen er lang og har en måtlig lang hals, som er litt bøyd. Brystet er middels stort og ryggen rett. Kort lendeparti. Korte bein med kompakte labber. Halen skal ikke bæres høyere enn rygglinjen. Hodet er rudt og skallen flat, uten særlig markert stopp. Snutepartien er konisk, men kraftige kjever. Leppene skal ikke være hengende.

Pelsen er lang og silkeaktig uten krøller, men noe bølget og rikelig, Beheng på ører, ben, labber og hale og runde store øyne. Den finnes fire godkjente farger:

  • Blenheim: Kastanjebrune tegninger vel adskilt på perlehvit bunn.
  • Tricolor: Sorte tegninger vel adskilt på perlehvit bunn, rødbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.*
  • Black/tan: Ensfarget sort med gulbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.
  • Ruby: Ensfarget dyp mahognirød.

Cavalier king charles spaniel var opprinnelig en jakthund som ble benyttet til jakt på fugl, men i dag er den først og fremst en populær og hendig familiehund. Den har imidlertid også en rekke egenskaper som brukshund, ikke minst på grunn av den godt utviklede luktesansen. Den kan bli en meget god tjenestehund, f.eks. som sporhund eller narkotikahund. Samtidig er rasen en meget populær utstillingshund

Del denne siden